Zacznijmy od pomocy pszczołom.
Na stronie Uratujpszczole.pl znajduje się informacja o tym, że aż 76% produkowanej żywności zależy od tego, czy w środowisku będą żyły pszczoły. Największym zagrożeniem dla nich jest brak zróżnicowanego pożywienia. Strona propaguje akcję pomagania środowisku w symbiotycznym funkcjonowaniu.
Zachęcam Ciebie, podobnie jak organizatorzy tej akcji, sadźcie kwiaty i drzewa, których pszczoły potrzebują. Oczywiście, jeśli tylko masz do tego warunki.
A jakich roślin potrzeba więcej w ekosystemie?
Agrest, aksamitka, bagno zwyczajne, berberys zwyczajny, berberys koreański, borówka czarna, czeremcha, czereśnia, dalie, dynia ozdobna, gailardia ościsła, gipsówka trwała, grusza, irga, jabłoń, jeżówka, kasztanowiec, jawor, klony, kocimiętka, biała, pospolita, perska i czerwona koniczyna, lawenda, leszczyna, lipa, macierzanka, malina, mięta pieprzowa, melisa, miodunka, naparstnica, ogórecznik, onętek, orlik, porzeczki, przegorzan, przetacznik, pszczelnik, iwa, śliwy, winobluszcz, wiśnia, wrzos, żeleżniak i żmijowiec uff 🙂
Te wszystkie rośliny są lubiane przez pszczoły.
Jeśli chcesz obejrzeć ich zdjęcia, to w podpisie artykułu znajdziesz link do strony z ich zdjęciami.
Myślę, że można z nich skomponować piękny ogród. Można też jedną z nich posadzić w korytku na balkonie i też jakieś pszczoły będą mogły żyć i tworzyć ekosystem.
A co by się stało, gdyby pszczół zabrakło? Systematycznie zabieramy im ich środowisko a to, które zostawiamy, jest zatruwane szkodliwymi dla nich pestycydami i środkami stosowanymi do oprysku.


Czy wiesz, że szkodząc pszczole, szkodzimy też sobie?
10 rzeczy, które miałyby miejsce, gdyby pszczoły wymarły! <– to link, kliknij i zobacz 🙁
W artykule na temat naturalnego antybiotyku jakim jest propolis, obiecałam, że podzielę się z Tobą tym co wiem, na temat pozostałych pszczelich cudów natury. Dziś trzeci z serii artykułów pandemicznego wyzwania, którego się podjęłam – codziennie artykuł do końca miesiąca. Skoro obiecałam, to dotrzymuję słowa.
Pyłek kwiatowy
Wiele osób mówi, że pyłek jest cenniejszym produktem pszczelim niż miód.
Pyłek w specjalnych koszyczkach pszczoły zbierają z kwiatów i transportują do ula. Wcześniej mieszają go z nektarem albo własną śliną i nadają specjalny kształt. Poddany fermentacji już w ulu nazywa się pierzgą. Pyłek powstaje w tzw pylnikach kwiatów.
Pyłek pszczeli właściwości – to ponad 200 substancji aktywnych biologicznie.
Co dobrego znajdziesz w pyłku?
Białka, aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, witaminy i minerały.
Średnio w pyłku mamy aż 23% białka. W tym aż 10% aminokwasów egzogennych np. metonina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan. Dla czego mówimy, że niektóre białka są egzogenne? To znaczy, że nasz organizm nie umie sam ich wytworzyć.
Kwasy nukleinowe, węglowodany (glukoza i fruktoza), lipidy, związki fenolowe, flawonoidy – z nich też składa się pyłek. Witaminy w nim to A, E, D, B1, B2, B6, kwas pantonenowy, nikotynowy, foliowy, biotyna, rutyna i inozytol. Do makroelementów, które sobie dostarczamy razem z pyłkiem należą: wapń, fosfor, magnez, sód i potas a do mikroelementów żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.


Pyłek pozyskuje się stawiając specjalne zbieraczki, do których z odnóży pszczół spada część pyłku, który zebrały.
Dziś dużo się mówi o tworzeniu naturalnych trawników – z koniczyną i mniszkiem. Słyszałeś może o akcji „Nie obcinaj głowy mniszkowi”? Pyłek z mniszka jest najbardziej wartościowy z dostępnych. Niestety pszczoły z powodu przycinania trawników mają mało szans na zebranie go.
Pyłek pszczeli właściwości.
Badania kliniczne potwierdzają spadek złego cholesterolu u ludzi dzięki stosowaniu systematycznie pyłku, ma też pyłek pszczeli właściwości przeciwzapalne.
Co ciekawe – prowadzono doświadczenie na szczurach, które głodzono. Nie podawano im innego rodzaju pokarmu tylko pyłek. Przyrost ich masy mięśniowej był większy niż u standardowo karmionych zwierząt.
Pyłek podobnie jak aloes jest adaptogenny. Dostosowuje się do tego, co potrzebne jest w organizmie. Podwyższa odporność przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym. Poprawia koncentrację i pamięć, ułatwia uczenie się.
Ułatwia życie alergikom. Dokładniej ogranicza wydzielanie histaminy z komórek – ona jest wykładnikiem alergicznym.
Przy różnych problemach układu pokarmowego, krwionośnego i nerwowego warto właściwości pyłku omówić z lekarzem.


Szukając dobrej jakości pyłku potrzebujesz zwrócić uwagę na kilka spraw:
-Jeśli czujesz zapach pleśni, to znaczy, że pyłek był niewłaściwie przechowywany i warto go unikać. Pleśń jest toksyczna a szczególnie toksycznie działa na nerki.
-Warto szukać pyłku zbieranego humanitarnie, bez odnóży pszczół. Jest on oczywiście jednocześnie droższy.
-Pyłek może zawierać jaja motylicy.
-Preparaty pyłkowe będą czystsze niż tzw obnóża czyli pyłek bezpośrednio z pozostałościami ciała pszczół. Pyłek w postaci kapsułek lepiej się też przechowuje.
Tutaj kupisz dobrej jakości ->>> pyłek pszczeli forever <<<-
Jak często warto jeść pyłek pszczeli?
Dożywianie pyłkiem warto przeprowadzić dwa razy do roku. Niektórzy zachęcają nawet, by dodać go do swojej diety na stałe. Warto potestować i sprawdzić, co dla Ciebie będzie najlepsze. Ja osobiście pyłkowe dni robię wiosną i wczesną jesienią, podobnie jak aloesowe oczyszczanie organizmu.
Moim zdaniem organizm lubi przyzwyczajać się do monotonii i wtedy słabiej reaguje, przyswaja. Niektórzy nazywają to rozleniwianiem się organizmu.
Pyłek pszczeli właściwości – to przypływ energii, sił fizycznych i psychicznych. Przez trudy i stresy dnia codziennego przejdziemy lżej. Pomaga przy lękach i poprawia koncentrację. Ludzie mówią, że mijają im bezsenne noce a nawet problemy nerwicowe.


Mleczko pszczele
Nazywa się je eliksirem młodości. Jeśli prowadzisz siedzący tryb życia to prawdopodobnie masz problemy z energią. Jeśli zastrzyk, kop energetyczny jest Tobie potrzebny to mleczko pszczele jest tym, czym warto, żebyś się zainteresował.
Mleczko i to w dodatku od pszczół, to ciekawe prawda? Każda pszczoła ma w ulu swoją bardzo ważną rolę. Część z nich to tzw karmicielki. Karmią one młode wszystkie młode larwy, trutnie przez kilka dni oraz królową cały czas.
Wszystkie jajka pszczół są identyczne. Dopiero sposób karmienia larw zaczyna sprawiać, że rozwijają się różnie. Niektóre żyją około 20 do 50 dni, inne 6-7 miesięcy. Są też badania królowych, które żyją od 4 nawet do 7 lat. A przecież jej organizm jest bardzo eksploatowany, codziennie znosi ona aż do 2 tysięcy jajeczek.
Trochę inny rodzaj mleczka pszczelego otrzymuje królowa-matka niż inne pozostałe pszczoły. Ta różnica jest tak duża, że pszczoły robotnice średnio żyją 23 dni i są niepłodne a matki żyją kilka lat, składają do 3 tysięcy jajeczek dziennie, mają intensywną przemianę materii i są przynajmniej dwa razy większe od pozostałych pszczół.
Mleczko pszczele składa się z białek, lipidów, węglowodanów, związków mineralnych. Ma aż 18 z 25 aminokwasów a aż 9 z nich to aminokwasy egzogenne. Jest też glukoza, fruktoza, tłuszcze nasycone i nienasycone, enzymy.
Znajdziesz w nim witaminy: kwas pantotenowy, nikotynowy, witaminę PP, inozytol, B1, B2, B6, C, biotynę, kwas foliowy, B12 i śladowo A, D i E.
Wykryto w nim 22 minerały np. fosfor, potas, siarkę, cynk, żelazo, miedź i mangan.
Mleczko pszczele ma właściwości regulowania przemiany materii i odnowy komórek. Działa przeciwbakteryjnie. Stwierdzono jego działanie mobilizujące ciśnienie tętnicze zarówno podwyższające jak i obniżające na zmianę.
Tutaj kupisz dobrej jakości ->>> mleczko pszczele forever <<<-
Ludzie mówią, że czują się po mleczku pobudzeni, mają więcej energii.
Preparat, który ja odkryłam jest bardzo wysokiej jakości i czystości. Ma też niespotykany, miodowy smak. Mówi się o mleczku, że jest kwaśne. Tutaj pod język wkłada się pastylkę do ssania i cieszy się aromatem i smakiem miodu.
Przy zaburzeniach przemiany materii, wyzwaniach z układem krążenia, oddechowego, pokarmowego czy narządu ruchu, dermatologicznych – warto porozmawiać na temat mleczka, w tym kontekście z lekarzem.
Osobom starszym mleczko pszczele dodaje jasności umysłu.
Przy bezsenności, zmęczeniu psychicznym czy nadpobudliwości oraz niedoborach pokarmowych, warto przetestować mleczko pszczele w codziennej diecie.
Mleczko pomoże przy trudnych egzaminach. Koncentracja i jasność umysłu będą lepsze. Pomaga zachować spokój podczas wystąpień publicznych.
Najpierw należy organizm do intensywnej pracy psychicznej przygotować. Warto przyjmować mleczko przez 2-3 tygodnie. Potem po 3 miesiącach podobnie robi się drugą turę i kolejną po 3 miesiącach. Dzięki temu potem umysł będzie sprawniejszy na długo. Warto takie mocne uderzenie mleczkiem pszczelim połączyć jednocześnie z pyłkiem pszczelim.
A co zrobić, kiedy Cię użądli pszczoła?
Przede wszystkim zdrap żądełko. Nie wyciskaj go – ponieważ wtedy pęknie woreczek z jadem i nastąpi podrażnienie. Potem miejsce po nim nasmaruj solidną warstwą schłodzonego aloesu na nośniku żelowym. Powtórz to kilka razy, gdy tylko poprzednia warstwa się wchłonie.
Przy okazji ciekawostką jest, że pszczelarze są bardziej odporni na schorzenia reumatyczne. Czyli może warto od czasu do czasu dać się użądlić pszczole? Prowadzone są pod kontrolą lekarzy kuracje jadem pszczelim. W sprzedaży można też znaleźć maści z jadem pszczelim. Czy jad pszczeli może zaszkodzić? Tak, może – jeśli zdrowego człowieka użądliłoby około 500 pszczół. Natomiast u osoby chorej wstrząs anafilaktyczny może wywołać nawet użądlenie jednej pszczoły.
Słodki temat miodu zostawię dla Ciebie do osobnego artykułu. Jest to temat bogaty, ciekawy i chętnie o nim napiszę. Miód ma wiele ciekawych i nie przez wszystkich docenianych właściwości dla zdrowia i urody.


Oprócz miodu, propolisu, mleczka pszczelego, pyłku pszczelego warto jeszcze wspomnieć o jadzie pszczelim, ziołomiodach, wosku. Ule to doskonałe wskaźniki zatruć środowiska. Dzięki pszczołom mamy pyszne owoce.
Jeśli chcesz, zadaj mi pytanie związane z aloesem albo produktami pszczelimi a ja chętnie na nie odpowiem w jednym z tekstów na blogu. Będzie on napisany specjalnie dla Ciebie i na Twoje życzenie.
Marzena Tuszyńska
ekspert od aloesu
NajlepszyAloes.pl
Bibliografia:
Pszczele cuda, Henryka Makowiczowa, Warszawa 1992
Leki z pasieki, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Włocławek 2005.
Link do zdjęć kwiatów, które lubią pszczoły
http://uratujpszczole.pl/03_rosliny_miododajne