mail: kontakt@najlepszyaloes.pl
tel. 730 268 915
Przekrój liścia aloesu

Czy wiesz co to jest aloes?

Co to jest aloes?

Czy aloes to kaktus? Czy aloes to agawa?

Bliżej mu do szparagów, cebuli i czosnku niż roślin kaktusowatych. Mylące są liście z kolcami, dzięki którym roślina chroni się przed zwierzętami.

Dawniej było go można w Polsce zobaczyć w donicach, na parapetach naszych prababć. Zazwyczaj był to tzw. aloes drzewiasty czyli aloe arborescens. Znany jest już od starożytności. Ta skromna roślina aktualnie jest odkrywana na nowo. Powstaje na jej temat dużo prac naukowych. Przyglądają się jej biochemicy, kosmetologowie a nawet dietetycy i lekarze.

No dobrze, Marzena ale o co chodzi z tym aloesem?

Wiemy, że rośliny w większości są dla naszej diety korzystne. Jak się ma do tego aloes? Nie bez kozery można o nim powiedzieć: dar natury a nawet cud natury. Aloes to w blisko 95% woda. Warto więc, znając pochodzące z natury właściwości tej rośliny, zadbać o czysty miąższ aloesowy. Kupując rozcieńczany – będziemy zawiedzeni. Podobnie jeśli sięgamy po 100% aloes „z koncentratu”. Znaczy to tyle, że w butelce 100% zawartości pochodzi z koncentratu aloesowego rozcieńczonego z wodą. Aloesowy koncentrat uzyskuje się podobnie jak koncentraty z owoców, poddając działaniu wysokiej temperatury. Tym samym kupujemy specyfik pozbawiony większości wartościowej zawartości. Znamy różnicę między sokiem wyciskanym ze świeżych pomarańczy, sokiem z koncentratu pomarańczy, o smaku pomarańczy itd. Niby to samo a w rzeczywistości zupełnie nie.

Wyróżniamy ponad 300 odmian aloesu. Okazuje się jednak, że szczególne miejsce ma tutaj odmiana o nazwie Aloe Barbadensis Miller. Nabiera on w odpowiednim, suchym i ciepłym klimacie wyjątkowo bogatych właściwości. Dojrzały, czyli 4-6 letni liść może ważyć nawet 5 kilogramów. Widziałam w Arizonie kwitnące Aloe Vera większe ode mnie. Zdradzę Wam, że mam 179 cm wzrostu. 😉

W wielu krajach można liście Aloe Vera zakupić w sklepowych działach z warzywami i owocami.  Dodaje się go jako składnik sałatek i koktajli, komponuje różnego rodzaju żele, maseczki i odżywki do higieny codziennej ciała. W naszym klimacie niestety nie jest to możliwe.

Po ścięciu przy samej ziemi liści odpowiedniej wielkości, zaczyna się proces tracenia przez nie  właściwości – utleniania. Transportowanie go na duże odległości jest problematyczne.

Znaleziono kilka technologii, w trakcie których aloes poddaje się różnym procesom chemicznym i doprowadza do postaci proszku. Traci on jednak wiele ze swoich właściwości. Jest też sproszkowany wraz z grubą, zieloną skórą. Skóra ta ma za zadanie bronić wnętrza liści przed zwierzętami. Ma właściwości przeczyszczające a nawet rakotwórcze, podrażniające śluzówkę żołądka. Tego typu proszek nie nadaje się do stosowania w codziennej diecie. Znajdują się w nim niekorzystne w dużych ilościach składniki o nazwach: aloina i emodyna.

Ten proszek z zieloną skórką nazywa się aloesem kosmetycznym, w odróżnieniu od aloesu spożywczego. Czym różnią się od siebie? Ten ze skórką ma właściwości drażniące i przeczyszczające, w przeciwieństwie do bezpiecznego miąższu aloesowego. Spożywczy to sam środek liścia tzw. miąższ, oddzielony od grubej skóry. Filetowanie liści jest pracochłonne, robi się to ręcznie a efekt finalny kontrolowany jest przez niezależną organizację międzynarodową Naukową Radę d/s Aloesu (IASC). Produkty z jej certyfikatem można śmiało stosować w codziennej diecie. Certyfikat trudno uzyskać. Rada systematycznie, co roku sprawdza, czy niezbędne normy nadal są spełniane, pobiera wiele próbek na różnych etapach i potwierdza (lub nie) jakość miąższu aloesowego w produktach.

Większość dostępnych na rynku aloesów niestety tego certyfikatu nie ma.

Wiąże się to z różnicami w cenie preparatów oraz z różnym dawkowaniem i skutecznością. Zdarzają się produkty, które z całą stanowczością i przekonaniem nazywam aloesopodobnymi. Mają aloes na etykiecie i na tym koniec. W składzie nie można go już znaleźć. W kolejnych w składzie na pierwszym miejscu znajdziesz wodę potem cukier a na jednym z ostatnich miejsc aloesowy proszek. Aktywny, przenikający nasz organizm siedem razy szybciej niż woda produkt nie może być sproszkowany. Musi być miąższem aloesowym, dokładnie takim jaki rośnie w ziemi.

Udało mi się znaleźć taki, który co roku otrzymuje certyfikat, o którym pisałam wyżej. Otrzymuje wiele innych nagród. Miąższ, który zdaniem naukowców jest tożsamy z żywą rośliną i mający jej właściwości.

Jeśli chcesz kupić prawdziwy miąższ aloesowy z certifikatem <-<-<- KLIKNIJ TUTAJ 🙂

Klimat dla aloesu Vera jest w Teksasie, Arizonie, w Meksyku i na Dominikanie. Tam rośliny są tak jak pomarańcze i mandarynki rosnące w odpowiednich warunkach Hiszpanii i Włoch, dojrzewające w słońcu i zrywane w odpowiednim momencie. Malutkie i bardzo wysuszone słońcem pola uprawne z AloeVera widziałam na Wyspach Kanaryjskich. Przewodniczka opowiedziała nam, że prawdziwe, żywe produkty aloesowe można kupić tam tylko raz w roku w trakcie jego zbiorów. Jest to duże święto na wyspach. W pozostałym czasie znajdziemy mnóstwo produktów aloesopodobnych, najczęściej chińskich, którym do prawdziwego aloesu i jego możliwości daleko.

Krzak aloesu

Krzak aloesu

Trafiłam na opinię lekarza, który znając dobroczynne właściwości aloesu, na długo przestał go propagować, ponieważ nie znalazł mającego właściwości samej rośliny. Dlaczego? Zauważył, że procent aloesu w produktach aloesowych jest tak mały, więc nie mogą one mieć skutków, które wywołuje roślina.

Jako fanka aloesu szukałam takiej, który produkt jest najbliższy roślinie i może to, co ona. Ta strona powstała właśnie dlatego. Chcę się z Tobą podzielić swoją pasją.

No dobrze, już trochę wiemy o co chodzi. Pewnie teraz sobie myślisz: Tylko po co mam pić miąższ aloesowy?

Już odpowiadam.

WHO czyli Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że nie dbamy o siebie. Jej zdaniem z powodu stylu życia i diety sami wywołujemy u siebie niepożądane skutki. Znalazłam informacje, że zdaniem tej organizacji 80% chorób wywołujemy sami niewłaściwą profilaktyka prozdrowotną. Jak? Nasza dieta jest uboga w wartości odżywcze, ma niską tzw. gęstość odżywczą. W skrócie, jemy często bardzo dużo a nasze organizmy są wciąż głodne. Organizm uprasza się o substancje czynne, budulcowe a dostaje niskiej jakości jedzenie. Długofalowo może to powodować i powoduje problemy.

Stąd wzięła się nowa gałąź nauki i gospodarki, bazująca na uzupełnieniu tych niedoborów w diecie poprzez wzbogacanie codziennej żywności. Myślę tutaj o suplementach diety. Preferuję najbliższe naturze i zdrowemu stylowi życia suplementy pochodzące z roślin. Są to wyciągi z roślin, warzyw, owoców. Najlepiej jeśli połączone są one ze sobą w taki sposób, który ma dobre, komplementarne działanie na nasze ciało. A zdrowe ciało to też lepsze samopoczucie.

Marzena ale o co chodzi w tym kontekście z aloesem bo wciąż nie rozumiem?

Okazało się, że ma on w miąższu ponad 220 substancji bioaktywnych. Do tego dochodzi jego hiperprzenikanie przez nasz organizm – robi to siedem razy szybciej niż woda. Dlaczego to jest ważne? Dzięki tej zdolności szybciej celuje do każdej komórki organizmu. Na poziomie każdej komórki działa w taki sposób, że zostawia w niej tylko to, czego jej potrzeba.

Aloe Vera Barbadensis Miller to m. in. 18 z 22 niezbędnych nam do życia aminokwasów. 8 z nich określamy jako egzogenne czyli takie, których organizm nie wytworzy sam. Nie mamy ich w diecie czyli brakuje nam blisko połowa w organizmach. Większość osób nawet nie wie, że potrzebujemy aminokwasów a co dopiero w czym je znaleźć ( swoją drogą najczęściej w tym, czego jeść nie lubimy w większości 😉 ).

Plantacja aloesowa.

Plantacja aloesowa.

Lilia pustyni” czyli nasz bohater oprócz aminokwasów zawiera prawdziwą bombę odżywczą, koktajl minerałów, witamin, mono i polisacharydy, enzymy. Ma też w sobie wyjątkowy i niespotykany w żywności acemanan, o którym napiszę w kolejnych artykułach. Acemannan ma działanie antygrzybicze, antywirusowe i antybakteryjne. Dostarczamy sobie z aloesem antrachinony, które wzmagają perystaltykę jelit. Nasze jelita dziś z powodu niekorzystnej diety mają tendencje do lenienia się.

Wiesz, że w miąższu jest aż 15 enzymów?

Masz w nim unieszkodliwiający wolne rodniki antyutleniacz o pełnej nazwie chemicznej:

8CbetaD-[2-O-(E)-kumaroil]glukopiranozyl-2-[2-hydroksy]-propylo-7-metoksy-5-metylochromon s

Co jeszcze znajduje się w aloesie spożywczym, który można śmiało nazwać żywnością funkcjonalną.

Wraz z miąższem dostarczasz sobie nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim witaminy A, D, E i K są prawidłowo przyswajane.

Minerały aloesowe to Wapń (kości), Siarka (skóra, stawy, kości), Żelazo (krew), Sód (nawodnienie, układ nerwowy), Chrom (gospodarka insulinowa, przemiana energii), Magnez (przyswajanie białka, tłuszczów, węglowodanów i przewodzenie między tkankami nerwowymi a mięśniami), Cynk (skóra, produkcja insuliny przez zdrowy organizm), Fosfor, Sód, Żelazo, Mangan, Potas, Miedź.

Komórki naszego organizmu współdziałają ze sobą i oczywiście zachodzi w nich wiele przemian. Niezbędne do tego są im polipeptydy. W miąższu znajdziemy aż dwadzieścia trzy polipeptydy.

W tym bogactwie substancji odżywczych trzeba wspomnieć o znanym kwasie salicylowym. Tutaj nie jest to związek uzyskany sztucznie, pochodzi z natury.

Wspomniałam już o witaminach. Aloesowe witaminy to A, B1, B2, B6, B12, C, E, Karotenoidy, Cholina, witamina C, kwas foliowy.

Okazjonalne picie miąższu aloesowego mija się z celem. Jesteśmy różni, prowadzimy inny tryb życia. U jednych niedobory wyrównywane są w ciągu miesiąca czy dwóch a u innych potrzeba dużo więcej czasu. Każdy z nas jest inny i funkcjonuje inaczej. Dlatego ważne, żeby aloes wprowadzić do zrównoważonej diety na pół roku czy rok a potem kiedy nam służy i poczujemy różnicę, na stałe.

Te wszystkie składniki tworzą wyjątkowe połączenie i mają niespotykany wpływ na nasz zdrowy organizm i profilaktykę zdrowia. Na zbadanie czeka 200 kolejnych składników miąższu aloesowego.

Te wyjątkowe i niepowtarzalne właściwości muszą mieć wpływ na nasz organizm od środka. Od wieków ludzie zauważali też, co robi aloes, kiedy zastosujemy go na skórę. Tym też chcę się z Wami podzielić.

Tutaj kupisz prawdziwy certyfikowany aloes spożywczy  <-<-<- KLIKNIJ TUTAJ

Aloes pomaga organizmowi pozbyć się martwych komórek i pobudza wzrost nowych. Stymuluje wzrost ukrwienia górnych warstw skóry,wspiera prawidłowe utlenienie. Dziś bardzo często naruszamy przez niewłaściwą pielęgnację tzw. kwaśny płaszcz lipidowy (ochronny) skóry. Stosując miąższ i preparaty na bazie aloesu wspomagamy jej odbudowę i chronimy ją przed wpływem środowiska.

W kosmetyce stosuje się wiele wspomagających roślin, olejków na ich bazie. Jeśli połączymy je z czynnym aloesem, ich działanie zostaje wzmocnione, zwielokrotnione.

Widzisz już, że aloes to rewelacyjne uzupełnienie codziennej diety, odżywia i pomaga w prawidłowym nawodnieniu ciała. Pomaga w trawieniu, przemianie materii i odporności.

Łagodzi oparzenia różnego typu i skutki nadmiaru słońca, ukąszenia owadów, przyśpiesza proces gojenia się skóry.

Z miąższem aloesowym można zrobić orzeźwiający sorbet, przeróżne sałaty, twaróg a nawet nalewki i drinki. Żel aloesowy stosowany w ogrodnictwie pomaga dobrze ukorzenić się młodym roślinom. Z kwiatu aloesu można zrobić herbatę.

Podsumowanie

aloes:

  • Wnika głęboko w skórę
  • Wspiera równowagę kwasowo-zasadową ciała
  • Hamuje namnażanie się bakterii, wirusów i grzybów
  • Ma działanie przeciwzapalne i ściągające
  • Łagodzi ból i świąd
  • Nawilża skórę i nawadnia organizm na poziomie komórkowym
  • Rozszerza naczynia krwionośne dzięki czemu organizm zyskuje lepsze ukrwienie i krążenie
  • Przyspiesza regenerację komórek
  • Ma pH identyczne jak ludzka skóra
  • Łagodzi stany zapalne i problemy skórne
  • Zmniejsza obrzęki i miejscowe zaczerwienienia
  • Regeneruje, odżywia
  • Ma działanie bakteriostatyczne
  • Wzmacnia tkankę łączną
  • Usprawnia przemianę materii na poziomie komórki
  • Pomaga regulować pracę jelit i systematyczne wypróżnianie
  • Dodaje energii
  • Stoi na straży naturalnej odporności
  • Pomagają regenerować się komórkom
  • Wspomaga naturalna ochronę ścian żołądka i jelit
  • Dzięki niemu zwiększa się wchłanianie mikro i makroelementów z pożywienia i suplementów diety
  • Jest po stronie człowieka jeśli chodzi o zadbanie o prawidłową florę bakteryjną. Zmniejsza procesy gnilne w jelicie grubym.
  • Działa oczyszczająco na jelita i wątrobę. Dodatkowo ma wpływ osłonowy na wątrobę.
  • Wspiera trzustkę, warstwę śródbłonka w tętnicach
  • Pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych metabolitów
  • Wspiera prawidłową gospodarkę cukrową i cholesterolową.
  • Jest katalizatorem przemiany materii czyli ułatwia odchudzanie.

Produkty kosmetyczne na bazie aloesu:

Dezodorant, maseczki, kremy, pasta do zębów, mydło, płyn do higieny intymnej, płyn do jamy ustnej, szampon i odżywka do włosów, balsamy do ciała, toniki, peelingi, olejki, preparaty przed i po opalaniu, balsam do ust.

Aloes idealnie współgra z produktami pszczelimi np. mleczkiem pszczelim, pyłkiem czy propolisem. Wzmacnia ich działanie kilka razy i pomaga przetransportować w organizmie tam, gdzie są potrzebne.

„Dbaj o zdrowie – bo nikt inny za Ciebie tego nie zrobi”.

Tą ideą się kieruję. W telegraficznym skrócie przekazałam Tobie swoją pasję do aloesu i miłość do jego działania. Jeśli zechcesz, bądźmy w kontakcie. Będę rozwijać tą tematykę ponieważ aloes wpływa na wszystko. Jestem zafascynowana tą rośliną i uważam, że jest niezbędny w każdym domu i pomaga wyglądać dobrze i czuć się dobrze.

DoYouAloe?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za to, że jesteśmy w kontakcie

Marzena Tuszyńska
ekspert od aloesu
NajlepszyAloes.pl

Źródła:

Pierwiastki i witaminy przez całe życie. W trosce o odporność organizmu, Oleszkiewicz J., Warszawa 2013.

Aloes zwyczajny. Zdrowie i uroda, Zych B., Warszawa 2005.

Aloes na co dzień Vademecum, Olejnik E., Warszawa 2013.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *